Nigrad portal Akvarij-Terarij

     AKVARIJ - TERARIJ je odprt:

ponedeljek - petek:  od 8.00 do 19.00

       sobote, nedelje in prazniki:

od 9.00 do 12.00 in od 14.00 do 19.00

TEL: 02-234 26 80,  FAX: 02-234 26 82

akvarij-terarij@nigrad.si

Akvarij

Leta 1953 so se v Mariboru prvič odprla vrata Mestnega akvarija (starinska zgradba na obrobju čudovitega Mestnega parka). Takrat je Akvarij razstavljal vodno floro in favno, ki sta bili značilni za ožjo Slovenijo, vendar so obiskovalci želeli, in tudi razvoj akvaristike na naših tleh je zahteval, da zavod razširi svojo dejavnost. Ustanovitelj Akvarija in njegov prvi direktor, gospod Vilko Rechberger, je začel navezovati stike z akvariji in živalskimi vrtovi po svetu, tako da je v Mestnem akvariju bilo razstavljenih vsako leto več novih živali iz celega sveta. Akvarij je tako postal pravi podvodni svet v malem - danes v devetintridesetih velikih akvarijih, ki posnemajo rečna, jezerska in morska okolja iz vseh koncev sveta, plava 120 različnih vrst rib. Obiskovalce najpogosteje pritegnejo piraje (južnoameriške sladkovodne roparske ribe z zelo ostrimi zobmi), navdušujejo jih raznobarvne in nenavadne (eksotične) tropske ribice, zanimive pa so tudi živali iz Jadranskega morja.

Akvarij letno obišče več kot 50 000 obiskovalcev, in sicer je največ šoloobveznih otrok, iz leta v leto pa narašča tudi število družinskih obiskov iz Slovenije in tujine. Akvarij je doslej obiskalo že več kot 2 milijona obiskovalcev.

Raznovrstne razstavljene živali nenehno širijo sloves Akvarija, ki je danes eden izmed najbolj poznanih akvarijev v južni in srednji Evropi, uvrščen pa je v vse registre pomembnih evropskih in svetovnih akvarijev in živalskih vrtov.

Terarij

Terarij sicer nima tako dolge tradicije kot Akvarij; gre za nov oddelek, ki je pravi ponos Akvarij-terarija Maribor: predstavlja več kot sto vrst plazilcev, dvoživk in insektov! Obiskovalci spoštljivo zrejo v najbolj strupene kače na svetu (vitka napadalna afriška mamba, ameriška klopotača z roženim obročkom na repu, velika afriška kobra...), čudijo se kačam velikankam (nestrupen, vendar zelo močen piton in prav tako velik udav, ki žrtev zaduši ali celo zdrobi), gledajo, kako želve brezskrbno lezejo po krokodilih, opazujejo legvane (zelo velik kuščar s kožno gubo pod vratom, živeč v Srednji in Južni Ameriki ter Indoneziji) in varane (indonezijski kuščar z dolgo glavo in vratom, debelim repom in globoko preklanim jezikom)... in komaj verjamejo, da na svetu živijo tako nenavadne živali.

 Stran za tiskanje

Nigrad, komunalno podjetje d.d., Zagrebška cesta 30, 2000 Maribor Tel.: 02-45-00-300 Faks.: 02-45-00-362