Vožnja v snežnih razmerah

Vozniki se premalokrat znajdemo v snežnih razmerah. Tako vožnjo v snegu slabo poznamo in velikokrat napačno odreagiramo. Raziskava potrjuje, da več kot polovica ljudi nadaljuje z vožnjo po cesti, ne glede na neugodne vremenske razmere. V večini ljudje ignoriramo opozorila, naj se na cesto podamo izključno v najnujnejših primerih. In prav zato moramo vedeti, kako naj vozimo varno glede na sneg in led, ki sta na cestišču. Za vas smo tako pripravili skupek nasvetov za vožnjo v zimskih in snežnih razmerah.
Preden se odpravite na pot

Pred potjo preverite informacije o stanju na cestah preko spleta ali spremljajte radijska opozorila. Tako se boste izognili morebitni gneči ali zastojem v primeru prometnih nesreč.
Na pot odidite vsaj 10 minut prej. Preden vstopite v avtomobil, nujno odstranite iz njega morebiten sneg ali led. Očistite vsa okna, uporabite odmrzovalec stekel ali strgalo za led. Pod nobenim pogojem ne naredite le luknje, skozi katero boste videli odsek ceste.
  • Ob vstopu v vozilo si iz obutve odstranite sneg. Gretje v avtomobilu bo povzročilo taljenje snega in posledica vlage v vozilu bodo zarosena stekla. Mokra obuvala so nevarna tudi za upravljanje vozila.
  • Poleg odmrzovalca stekel in ključavnice je priporočljivo v avtomobilu vedno imeti pri roki telefon s polno baterijo, delujočo svetilko, vlečno vrv, odeje, toplo obutev in oblačila, lopato za sneg.
  • Debela zimska oblačila in rokavice so neprimerna za vožnjo in onemogočajo hitre reakcije v kritičnih situacijah. Zato je primerno avtomobil najprej ogreti in nato oblačila odložiti na zadnjo klop.
  • Poskrbite za dovolj polno posodo goriva. Ob zastojih, nesrečah ali podobnih neprilikah boste lahko imeli prižgan avtomobil tudi dalj časa. Upoštevajte večjo porabo v zimskih razmerah.
  • Ne priporočamo tudi visoko nastavljene temperature ogrevanja v kabini. Ta bo poslabšala vašo koncentracijo in zdravju je tudi škodljiva prevelika razlika med zunanjo in notranjo temepraturo ob izstopanju iz avtomobila. Tudi motor bo potreboval dalj časa, da se ogreje na delovno temperaturo, če bo hkrati grel tudi kabinski prostor.
  • Bodite pozorni na vse tekočine v avtomobilu. Predvsem tekočina za pranje vetrobranskega stekla naj bo primerna zimskim temperaturam. Sicer lahko ob uporabi zamrzne in onemogoči gledanje skozi vetrobransko steklo.